úterý 4. února 2014

Musela jsem zemřít: Objevte svou velkolepost

,,Je to příběh lásky - příběh velké bezpodmínečné lásky, který vám připomene, kdo opravdu jste, proč jste tady a jak můžete překonat všechen strach..."
Wayne W. Dyer

Ke své první recenzi jsem si nevybrala zrovna jednoduchou knihu. Kniha s názvem Musela jsem zemřít od Anity Moorjani je totiž taková beletrizovaná duchovní literatura.


Má cesta od nemoci k opravdovému uzdravení – jak zní podtitul, je autobiografické líčení osudu ženy, která si zkusila, jaké to je zemřít a poté se vrátit zpět do fyzického světa. Už po přečtení předmluvy od Dr. Wayna W. Dyera, který nabídl Anitě, aby svůj příběh sepsala, si začnete pokládat nevšední otázky. Sama Anita promlouvá ke čtenáři velmi vyrovnaně a svůj příběh vypráví od raného dětství, aby čtenář pochopil příčiny, které vedly k Anitině nemoci.



Náboženství samo není pravda, je to jen cesta


Anita se narodí v Indii, ale ve dvou letech se stěhuje společně se svými rodiči a bratrem do Hongkongu, kde se musí vyrovnávat s vlivy britské a čínské kultury, směsicí náboženství a s vlivy své hinduistické rodiny, která je přesvědčena, že místo ženy je především v domácnosti a manžel je vybírán rodiči. Anita ale touží cestovat, chce být svobodná a nezávislá. Nakonec si najde práci a poznává svou životní lásku Dannyho, i když za cenu nepochopení svého indického okolí.


Hněv. Strach. Zoufalství.


Anita je šťastná do doby, než její nejlepší kamarádka a poté i švagr, onemocní rakovinou. Rakovina se tak stává jejím celodenním zájmem. Zjišťuje si o ní vše a snaží se jí předejít. Ale nakonec sama přichází do boje s touto zákeřnou nemocí. Roku 2002 je jí diagnostikovaná rakovina. Její známí na ní umírají a Anita ztrácí sílu.

Po čtyřech letech se zdá, že Anita svůj boj prohrává. Je převezena do nemocnice, kde upadá do kómatu. Doktoři její rodině oznamují, že již brzo umře. Anita se ale ve svém kómatu dostává do stavu tzv. NDE (Near Death Experience – zážitek blízké smrti). V něm si uvědomí svou velkolepost. Svou jedinečnost. Je propojená s celým vesmírem. Čas zde nehraje roli. Její úhel pohledu je najednou tři sta šedesát stupňů.


Žij svůj život beze strachu


Anita zde ale především poznává bezpodmínečnou lásku. Uvědomí si, že má sílu sama sebe vyléčit. Anita se probouzí z kómatu a její zdravotní stav se neuvěřitelnou rychlostí lepší. Za několik týdnů v jejím těle není žádná známka po rakovině. Anita se rozhoduje, že o svém zážitku bude vypovídat a inspiruje tak tisíce lidí. A jedním z jejích činů je také tato kniha.

Celá kniha je především o přímém svědectví Anitiny NDE, najdeme zde sepsané myšlenky přesně tak, jak je Anita ve svém kómatu cítila, což je velmi zajímavé. Podstatná část knihy se věnuje tomu, co Anita poznala a pochopila. Snaží se vrhnout světlo na to, proč onemocněla, uzdravila se a závěrem přikládá rozsáhlou kapitolu o nejčastějších otázkách nejrůznějších skupin lidí s jejími odpověďmi.


Proč si přečíst Musela jsem zemřít?


Musím říct, že jsem se v mnoha názorech s Anitou velmi ztotožnila. Anita vás totiž nepřesvědčuje o pravdě, inspiruje vás. Nepředhazuje vám rady, nabízí je vám. Není to o tom, jaké náboženství vyznáváte, kterému léčení dáváte přednost, nebo jestli jste světec či zločinec. Je to o poznání sebe sama. A hlavně o strachu, který Anita určuje jako hlavní důvod její nemoci. Anita Moorjani nabízí řešení každému z nás.


Mé hodnocení:



Podrobnosti o knize:
Anita Moorjani
MUSELA JSEM ZEMŘÍT
Má cesta od nemoci k opravdovému uzdravení
vydala Euromedia Group k. s. - Knižní klub
v roce 2013
vydání první
počet stran 208

Žádné komentáře:

Okomentovat