pondělí 7. července 2014

Umění milovat: Dva tisíce let starý chlapík vám dobře poradí i dnes

Dnes to bude recenze o jedné skvělé básnické sbírce, která si zaslouží titul Nadčasová. Jde o dva tisíce let starou básnickou sbírku od římského básníka Publia Ovidia Nasa s názvem Umění milovat. Na útlou knížečku jsem narazila již před lety v knihovně a nikdy jsem nelitovala, že jsem si ji donesla až domů. Byl to skvělý básnický zážitek. A proto jsem si Ars Amatoria musela přečíst znovu.



Publius Ovidius Naso patří mezi vrcholné básníky římské literatury. Z Ovidiova života je toho známo velmi málo, ale z pramenů a především z jeho děl víme, že byl poslán do vyhnanství, které velmi těžce nesl. Právě ve vyhnanství napsal svá díla Žalozpěvy a Listy z Ponty. Nejrozsáhlejším dílem jsou jeho Proměny, které obsahují asi 250 mýtů. Dovolím si tvrdit, že nejčtenějším jeho dílem je právě Umění milovat, o kterém vám stručně něco napíšu.


Rady pro muže i pro ženy


Umění milovat se dělí celkem do tří částí. První část je věnována v podstatě taktice, laicky řečeno, jak na ženy, což napovídá její název Kde hledat ženy a jak si je trvale získat. Už při čtení této části člověk pociťuje jakousi totožnost s dnešními poměry. Zkrátka se nic nezměnilo. Ovidius radí, kde se můžete se ženami seznámit, např. na různých oslavách, v lázních, či v divadle. Obsahuje spoustu skvělých rad. Tak třeba, že by pánové měli pořádně vytrvat a nic hned nevzdávat,,Byla-li povolná číst, též odepsat bude pak svolná - postupně, zvolna co krok, přijde ti vítězství tvé." Takže když vám dívka zprávu na facebooku jen zobrazí, vyčkejte.

Druhá část nese název Rady mužům, jak si ženu udržet. Jak vidíte, Ovidius šel celkem systematicky a hezky popořádku. Ono někdy si ženu udržet, je těžší, než ji totiž získat. Tuhle část bych dala povinně přečíst všem mužům. Podle Ovidia by muži neměli zapomenout být vlídní a pozorní, protože především laskavost si získává náklonnost srdce. Avšak ani s tou pozorností by to neměli přehánět, protože je důležité umět být i ženě vzácným. Básník se zde například zmiňuje i o pravidlu, že by se muži neměli dotazovat na věk ženy. Jak vidíte, dva tisíce let nic není.

Ve třetí části jsou konečně i nějaké rady pro ženy. Rady pro ženy směřují především k zevnějšku, o který bychom se měly řádně starat. Sám autor dokonce přesně popisuje, jak by se ženy měly líčit a jak oblékat. Žena by se měla věnovat hudbě a tanci, měla by číst básně a procházet se ladným krokem. Ale ženy, pozor na na muže, kteří chodí a předstírají lásku, aby si touhle cestou náhodou neopatřili hanebný zisk!


Závěrem


V celé sbírce Ovidius pracuje se starými řeckými a římskými bájemi. Příklady tak uvádí na různých příbězích, které moc hezky doplňují text. Nemyslete si, že jde ale o nějakou vážnou poezii, u některých veršů se i zasmějete, a tak je celkově Umění milovat takovou zábavnou příručkou. ,,Máš-li snad černé zuby neb velké a nakřivo rostlé, utrpíš velkou škodu, budeš-li příliš se smát." Na druhou stranu dokážu uvěřit tomu, že tato poezie opravdu může někomu pomoci. Proto neváhejte a Umění milovat si přečtěte. Ono totiž milovat, je docela umění.



Mé hodnocení:






Podrobnosti o knize:
Publius Ovidius Naso
UMĚNÍ MILOVAT
vydalo nakladatelství Československý spisovatel, s. r. o.
v roce 2012
vydání první
105 stran

6 komentářů:

  1. Umění milovat som čítala kedysi dávno ešte na strednej a popravde už si moc nespomínam, o čom Ovidius písal. Budem si musieť čítanie zopakovať, ako tak pozerám do svojej knižnice, tak stále tú knihu mám, ilustrované vydanie ešte z roku 1969.

    OdpovědětVymazat
  2. Tuhle klasiku jsem ještě nečetla, ale moc pěkně jsi mě na ni navnadila :)

    OdpovědětVymazat
  3. Sice nemám doma (tuším to vídám v Levných knihách, ale zas mi zrušili jedny, co jsem měla blízko, tak už nevím kam chodit), ale naprosto souhlasím, že je to moc milá, hezká, trochu vtipná (z dnešního pohledu) skoro příručka!
    Na gymplu jsme mívali divadelní den a nějaké děti (tj. asi prima, nevím) to tam secvičily jako ukázky, byla to hrozná legrace, dodnes na to vzpomínám :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud by to opravdu někdo dokázal divadelně předvést, myslím si, že by o zábavu nebylo nouze. :-) Jde o vydání z Levných knih, nemohla jsem mu nakonec odolat. Já jsem si tenkrát v knihovně půjčila knihu, kde byla ještě část, jak se z lásky vyléčit, ta byla taky zajímavá, škoda, že to do toho nezařadili. :-)

      Vymazat