pátek 31. října 2014

Selský baroko: Po stopách zločinů minulosti

Česká literatura se poslední dobou stává stále více součástí mého čtenářského zájmu. A to nejen ta klasická, ale především současná česká próza. Chuť do dalších českých knih ve mně vzbudil i Jiří Hájíček se svým románem Selský baroko


neděle 19. října 2014

Dárce: Kniha s posláním pro malé čtenáře

Žehnám, filmům. Ne, nespletla jsem se a správně začínám svou recenzi odkazem na filmy. Někdy se totiž stane, že právě filmové zpracování knihy je pojítkem se samotnou knihou. Dovoluji si tvrdit, že stejně tak je to i s Dárcem, sci-fi knížkou pro děti a mládež, jejíž originál byl autorkou Lois Lowry vydán v USA už v roce 1993. U nás se kniha dočkala vydání v minulém roce a její širší vstup do podvědomí čtenářů zapříčinilo právě letošní uvedení stejnojmenného filmu do kin.


neděle 12. října 2014

Zlodějka knih: Když vám trochu krásy ve spoustě bolesti zajistí pár knih

Protože jsem Zlodějku knih přečetla asi před měsícem, nebude recenze už tolik nabitá mými pocity a dojmy. Přesto bych chtěla hrstce čtenářům, kteří ještě knihu nečetli, nabídnout krátkou recenzi, která by je mohla pobídnout k tomu, aby si tento jedinečný příběh od spisovatele Markuse Zusaka přečetli.